
احداث جایگاه سوخت برای وسایل نقلیه - احداث پمپ بنزین و

احداث پمپبنزین و بهطورکلی احداث جایگاه سوخت شغل مناسب و پر بازدهی تلقی میشود زیرا در این نوع سرمایهگذاری دیگر دغدغه فروش محصول نهایی را ندارید.
جایگاه سوخت چیست؟
جایگاه سوخت یا پمپ بنزین محلی است که سوخت و روانسازها را برای خودروها عرضه میکند. در کشورها و زبانهای مختلف به اسامی گوناگون مثل پمپ بنزین، پمپ گاز، ایستگاه گاز یا ایستگاه سرویس نامیده میشود.
بیشترین محصول عرضه شده در جایگاه سوخت، بنزین است ولی به تدریج سوختهای دیگر مثل نفت چراغ، سوخت دیزل، سیانجی، هیدروژن فشرده،هیدروژن مایع، سوخت اتانول و انرژی برقی نیز اضافه شدهاست. سازه اکثر جایگاهها شبیه به هم است و معمولاً مخزن در زیر زمین قرار دارد و سوخت به دستگاه تحویل دهنده پمپ میشود، مخزن بوسیله کامیون باری مخزنی پُر میگردد. بعضی جایگاهها بنا به اقتضای کاربرد آن در بنادر ساخته شدهاند که از آنها برای سوخت رسانی به قایقهای موتوری استفاده میشود.
دیگر خدمات در کنار جایگاه های سوخت
بسیاری از جایگاهها علاوه بر عرضه سوخت، به خدمات دیگری هم میپردازند. خدمات فنی اتوموبیل و عرضه روانسازها و ایجاد دکه و فروشگاه و رستوران از خدمات دیگر بعضی از جایگاهها است.
طرح توجیهی احداث و راه اندازی جایگاه سوخت
تنها مزیتی که باعث فروش بیشتر محصول میشود، احداث جایگاه در مکان ایدهآل است.
سوخت باید با چه دمایی به جایگاه داران تحویل داده شود؟
دمای بنزین برای تحویل به جایگاه داران باید 60 درجه فارنهایت باشد اما بنزینی که تحویل داده میشود گاهی به 98 تا 100 درجه فارنهایت نیز میرسد. این امر موجب میشود تا بنزین هنگام انتقال به مخزن جایگاه که زیر زمین قرار دارد و سرد است منقبض شود و بدون هیچ تبخیری، بنزین کاهش حجم خواهد داشت.
میزان کسری سوخت به دلیل حرارت بالای آن در هنگام تحویل دهی به جایگاه داران چقدر است؟
میزان کسری سوخت در هر هزار لیتر بین 6 تا 11 لیتر متغیر است. بر اساس عرف جهانی فرآورده باید 72 ساعت در مخازن انبار های شرکت نفت استراحت داشته باشد تا گاز و گرما فرآورده مرتفع شود و سپس فرآورده توزیع شود.
کارمزد جایگاه های سوخت
کارمزدی که برای جایگاه های سوخت براساس طرح درجه بندی در نظر گرفته شده چقدر است؟
حداکثر کارمزدی که به جایگاهداران با درجه ممتاز پرداخت میشود 3.5 درصد است. به جایگاه دارانی که درجه پایینتری قرار دارند کارمزد 2 درصد و یا کمتر از آن پرداخت میشود، این رقم برای معدود جایگاه هایی که فروش بالاتر از 80 هزار لیتر دارند به صرفه است اما برای 70 درصد از جایگاه ها که فروش کمتر از 20 هزار لیتر در روز دارند این رقم بیتاثیر است.
چه آیتم هایی در طرح درجه بندی وجود دارد؟
درطرح درجه بندی آیتم های ایمنی، زیباسازی به روز بودن وجود دارد. به طور کلی حدود 200 آیتم وجود دارد و جایگاه ها با توجه به درجهای که دریافت میکنند سود بیشتری میبرند.
اما دو مشکل وجود دارد اول آنکه آیتم ها هر سال افزایش یافته یا تغییر میکنند و همچنین نظارت بر اجرای آئین نامه بسیار سلیقهای شده است و کارشناسان بر اساس سلیقه خود نمره میدهند. و این باعث تحمیل هزینه های جدید میشود.
شرایط اولیه برای ساخت جایگاههای سی.ان.جی CNG
معرفی زمین مناسب به تشخیص شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی، قرارگیری زمین معرفی شده در خیابانها و معابر اصلی، امکان استفاده از خط لوله گاز ۲۵۰ پوند با قابلیت برداشت حداقل۱۵۰۰ متر مکعب در ساعت، امکان اخذ انشعاب برق تا ۴۰۰ کیلو وات، اخذ مجوزهای لازم از دستگاههای ذیربط برای کاربری زمین به عنوان جایگاه سوختگیری گاز طبیعی و توانایی خرید انشعابات برق، گاز و انجام عملیات ساختمانی جایگاه از جمله شرایط اولیه برای ساخت جایگاه سی.ان.جی است.
شرایط ساخت جایگاه سی.ان.جی متوسط
در حال حاضر فروش و نصب تجهیزات سوخترسانی سی.ان.جی CNG جایگاههای متوسط فقط برای مجتمعهای دولتی و عمومی با هزینه متقاضی در دستور کار قرار گرفته است و متقاضیان می توانند جهت کسب اطلاع از استانداردها و شرایط فروش و نصب تجهیزات مورد نظر با مناطق شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران تماس حاصل کنند.
نکته:
• متقاضیان خرید جایگاه متوسط توجه داشته باشند که متناسب با تعداد خودرو ظرفیت این جایگاهها از سوختگیری ۲۰ خودرو تا سوختگیری ۴۰۰ خودرو در شبانهروز متغیر است و متناسب با تعداد خودرو قابل سوختگیری و ظرفیت تجهیزات انشعابات لازم محاسبه می شود.
• تجهیزات مورد نظر باید در فضای باز (Out door) نصب شود و نصب تجهیزات در فضای بسته و مسقف ممنوع است.
• مسئولیت سوختگیری در این جایگاهها بر عهده متقاضی است و لازم است کلیه خودروهای گاز سوز مورد استفاده دارای برچسب بازدید سالیانه باشند.
ایران توانسته تا ۷۰ درصد در صنعت سی.ان.جی بخ خودکفایی برسد.
شرایط احداث جایگاه سوخت پمپ بنزین
انواع جایگاه و ابعاد زمین مورد نیاز احداث جایگاه
۱. جایگاه تک سکو بنزین با ابعاد (۷ در ۸) (۱۰ در ۶) (۱۶ در ۵/۹) مترمربع، جهت عرضه بنزین در شهرهای بزرگ که مشکل کمبود زمین یا گرانی زمین وجود دارد و همچنین برای احداث در پارکینگها، مجتمع های بزرگ مسکونی، اداری، صنعتی به صورت عرضه در اتاقک
۲. جایگاه تک سکو بنزین، حداقل بر ۲۲ متر و حداقل عمق ۱۱ متر
۳. جایگاه ۲ سکو بنزین، حداقل بر ۲۲ متر و حداقل عمق ۱۶ متر
۴. جایگاه ۳ سکو بنزین، حداقل