
ارمنیهای لبنان ارمنیهای لبنان لبنانیهای با اصلیت ارمنی هستند. حضور

ارمنیهای لبنان لبنانیهای با اصلیت ارمنی هستند. حضور ارمنیها در لبنان به سدههای گذشته بر میگردد. بر اساس آمار گروه بینالمللی حقوق اقلیتها حدود ۱۵۶٬۰۰۰ ارمنی و یا چهار درصد از مردم لبنان، ارمنی هستند که قبل از جنگ داخلی لبنان تعداد آنها بیشتر بود؛ اما بعد از این جنگ، ارمنیهای لبنان به کشورهای اروپایی و آمریکا مهاجرت نمودند.
اولین حضور ارمنیها در لبنان در زمان تیگران بزرگ بود که فینیقیه را از دست سلوکیان فتح نموده و آن را جزئی از امپراتوری ارمنستان ساخت. هنگامی که امپراتوری روم حکومت خود را هم بر ارمنستان و هم بر لبنان باستان برقرار نمود برخی از گروههای رومی با اصلیت ارمنی به منظور انجام وظایفشان به عنوان رومی به آنجا رفتند. بعد از تغییر مذهب ارمنستان به مسیحیت در ۳۰۱ میلادی، زائرین ارمنی با لبنان و مردمش به عنوان راهی به سمت اورشلیم تماس برقرار نموده و حتی عدهای در آنجا اقامت گزیدند.
ارمنیها در لبنان در زمان تسلط عثمانیها کمترین حضور را داشتهاند ولی بعد از نسلکشی ارمنیها به دست عثمانیها در سال ۱۹۱۵ میلادی در لبنان حضوری گسترده پیدا کردند. اولین گروهی از ارمنیها که به لبنان آمدند در منطقه کارانتینا و بعدها در منطقه برج حمود اقامت گزیدند منطقهای که در آن یک جامعه ارمنی پیشرفته شکل گرفت. در ۱۹۳۹ میلادی هنگامی که فرانسه قلمرو سوریه، اسکندرون را به کمالیسم واگذار کرد؛ ارمنیها، سایر مسیحیان و اعراب از آن منطقه به دره بقاع نقل مکان نمودند. هنگامی که جامعه ارمنی به شکل کنونی آن ایجاد شد آنها در عنجر اقامت گزیدند. بعدها ارمنیهای عنجر با قیمومت فرانسه به اردوگاهی در جنوب لبنان مستقر شدند و پناهندگان فلسطینی در آن شهر مستقر شدند.
در طی جنگ داخلی لبنان، ارمنیهایی که در برج حمود و لبنان بودند بیطرف باقی ماندند. سه حزب سیاسی برجسته ارمنی در لبنان وجود دارد فدراسیون انقلابی ارمنی، حزب سوسیال دموکرات هنچاکیان و حزب لیبرال دموکرات ارمنی. آنها نفوذ زیادی در کلیه جنبههای زندگی ارمنی در لبنان دارند. سازمانهای مختلف مسلح ارمنی، مانند: ارتش سری ارمنی برای آزادی ارمنستان، نیروهای مخصوص برای عدالت نسلکشی ارمنیها و ارتش انقلابی ارمنی در لبنان فعال بودند. در ۲۴ آوریل ۱۹۹۷ در هشتاد و دومین سالگرد نسلکشی ارمنیها، مجلس نمایندگان لبنان آن وقایع را نسلکشی خواند و به طور رسمی به رسمیت شناخت. بعد از جنگ اسرائیل و لبنان در ۲۰۰۶ میلادی ترکیه به عنوان قسمتی از نیروهای حافظ صلح سازمان ملل پیشنهاد اعزام نیروهایش را به لبنان نمود اکثر ارمنیها به شدت با دخالت ترکیه مخالفت نمودند.
ارمنیها در تعدادی از مناطق لبنان زندگی میکنند. اکثر ارمنیها در دو استان بیروت و ناحیه المتن زندگی میکنند. مناطقی از بیروت که در آن جا ارمنیها سکونت دارند این موارد است: اشرفیه ، هاجن ، خلیل بداوی ، کرم الزیتون ، نام دیگر این منطقه (هایاشن Hayashen) خندق قمیک ، صنایع ، و حمرا و غیره؛ که در طی جنگ داخلی، تعدادی از ارمنیهای این مناطق مهاجرت نموده و یا به مناطق امن تر لبنان پناه بردند. از میان حومههای بیروت این مناطق دارای تمرکز بزرگی از جمعیت ارمنی است. برج حمود، دورا – آمانوس ، فنر ، راودا ، جُدَید ، زالک ، جلالدیب ، آنتیلیاس ، مظهر نام دیگر این منطقه (دزاقگادزور Dzaghgatzor) نقاش ، دبایه و مناطق بین آنتیلیاس و بکفیا، به سمت شمال بیشتر جمعیت ارمنیها در مناطق جونیه ، جبیل (بیبلوس) ، و تریپولی (بویژه منطقه مینا) پراکندهاند.
مراکز دینی ارمنی در آنتیلیاس و بکفیا (کلیسای حواری ارمنی) و بیروت و بزمار (کلیسای کاتولیک ارمنی) واقعند. یک یتیم خانه ارمنی نیز در قسمت تاریخی جبیل (بیبلوس) وجود دارد. در بکا ، ارمنیها در زحله و به طور برجسته تر در عنجر ساکنند.
برج حمود حومهای در شرق بیروت در ناحیه المتن است. بازماندگان نسلکشی ارمنیها در این منطقه سکونت دارند. برج حمود، ناحیهای صنعتی و یکی از پرجمعیتترین و شلوغترین محلهها در خاورمیانه است و به هفت منطقه عمده تقسیم شده است. اکثریت جمعیت برج حمود، ارمنی هستند ولی این منطقه دارای تعداد قابل توجهی از سایر مسیحیان لبنانی، جمعیت قابل توجهی از مسلمانان شیعه و تعدادی از پناهندگان فلسطینی و پناهندگان مسیحی تازهوارد از عراق نیز میباشد.
اکثر خیابانهای برج حمود با اسامی شهرهای ارمنی نظیر یِرِوان (ایروان)، کوههای ارمنی نظیر آراگاتس و رودخانههای ارمنی نظیر آراکس نام گذاری شدهاند. مقدار زیادی از خیابانها نیز با شهرها و مناطقی از ترکیه که ارمنی نشین بودند: نظیر کیلیکیه ماراش سیس آدانا و غیره نام گذاری شدهاند.
مظهر، شهرستان کوچکی واقع بین آنتیلیاس و بسالیم در ناحیه المتن است. آن یک شهرستان جدید است که اکثریت جمعیت آن را ارمنی تشکیل میدهند. در مظهر، جامعه ارمنی دارای یکی از بهترین مدارس ارمنی یعنی «کالج آرسلانیان» و باشگاه ورزشی، فرهنگی و اجتماعی «آقپالیان» است. اکثر ارمنیهای این منطقه از سایر محلههای دیگر قدیمی تراند.
عنجر شهرستانی واقع در دره بقاع لبنان است. جمعیت آن ۲۴۰۰ نفر است که بیشتر آنان، ارمنی هستند.
در مجلس نمایندگان لبنان، تعداد معینی از کرسیها برای کاندیدها و نمایندگان ارمنی در نظر گرفته شده است. در حال حاضر ارمنیها از ۱۲۸ کرسی پارلمان لبنان دارای ۶ کرسی تضمین شده (پنج کرسی برای ارمنیهای ارتدکس و یک کرسی برای ارمنیهای کاتولیک) به قرار زیر میباشند.
از آن جائی که تعدادی از پروتستانها در لبنان از لحاظ قومیتی ارمنی هستند لذا برخی اوقات، کرسی نمایندگی پروتستانها در پارلمان لبنان نیز توسط ارمنیها پر میشود و تعداد نمایندگان ارمنی در لبنان را به هفت نفر میرساند. ارمنیها همچنین در کابینه دولت لبنان دارای نمایندگی یک وزیر دولتی میباشند در دولتهای بزرگتر (که دارای ۲۴ وزیر یا به بالا هستند) ارمنی