
به دولت قبل گفتم شماها این کاره نیستید خبرگزاری ایسنا:
به دولت قبل گفتم شماها این کاره نیستیدخبرگزاری ایسنا: رییس سابق شورای رقابت ناگفتههایی را از زمان ریاست چهار ساله و نیمهاش بر این شورا و همچنین دوران هشت ساله دولت قبل به زبان آورد.
جمشید پژویان از نقش شورا در اقتصاد امروز جهان گفت و این که پایهریزی شورای رقابت در ایران در زمان دولت خاتمی صورت گرفته است.از این که قبل از دولت نهم هیچ آشنایی و شناختی از محمود احمدینژاد نداشته و در طول این 30 سال تمامی پیشنهادات برای دریافت پستهای دولتی را رد کرده است. از اینکه اولین کسی که یارانه را در ایران مطرح کرد او بوده و هر جا راه غلطی را در اقتصاد دیده با تمام قدرت در مقابلش ایستاده است، از طرح تصویب قیمتها در مجلس هفتم گرفته تا روش اجرای هدفمندی در دولت قبل.
وی شورای رقابت را یک صندلی علمی دانست که کار اصلیاش استفاده از دانش اقتصاد برای ارزیابی برخی از شاخصهای کلان اقتصادی در عرصه رقابت و انحصار است.
پژویان با اشاره به تخصص خود در عرصه اقتصاد عمومی عنوان کرد: یکی از اصلیترین حوزههایی که این تخصص در آن ورود میکند مبارزه با انحصار و تعیین شاخص قیمت است ما دراین عرصه سعی کردیم در طول چند سال گذشته در حوزههای مختلفی از جمله مخابرات، خودرو و ... ورود کرده و وضعیت قیمتی آنها را به صورت دقیق و با شاخصهای اقتصادی مشخص کنیم.
رییس سابق شورای رقابت با بیان اینکه در طول بیش از 30 سالی که از زمان آغاز تدریسش در دانشگاه میگذرد همواره بر لزوم اصلاح قیمتهای نسبی تاکید کرده، اظهار کرد: از همان روز نخست به تمامی دولتها گوشزد کردم که باید اولین چیزی که نسبت به تغییر آن اقدام میکنند قیمتهای نسبی باشد.
با تمام توان در مقابل طرح تثبیت قیمتها ایستادم
وی با اشاره به طرح تثبیت قیمتها در مجلس هفتم نیز بیان کرد: در همان زمان به عنوان یکی از اصلیترین منتقدان در برابر نمایندگانی مانند توکلی ایستادم همان روز نیز اشاره کردم که این طرح تا چه میزان میتواند به اقتصاد ایران صدمه وارد کند.
پژویان با بیان اینکه قیمتهای نسبی اساس اقتصاد یک کشور را میسازند، گفت: من مجری نیستم. من یک تئوریسین اقتصادیام که سعی میکند از بیرون به مجریان نکاتی را از منظر علم اقتصاد یادآور شود.
پایین آوردن تورم بدون توجه به بسترها فایدهای ندارد
این اقتصاددان اضافه کرد: متاسفانه در کشور ما همه به دنبال مسائلی هستند که با آن شعار بدهند این تلقی غلط باعث شده مردم نیز از سیاستمداران درخواستهای مناسبی نداشته باشند. برای مثال امروز میبینیم که در کشور ما همه به دنبال پایین آوردن تورم هستند و این درحالی است که تا بستر مناسب برای این موضوع به وجود نیاید دادن هر گونه شعاری در این عرصه عملیاتی نخواهد بود.
وی با اشاره به تجربه کشورهای همسایه در طول دهههای گذشته، توضیح داد: با نگاهی کلی به شاخص تورم در برخی از کشورها مشاهده میکنیم که آنها در طول بعضی از سالها حتی تورم بالای صد درصد را نیز تجربه کردهاند اما مشاهده میکنیم که امروز همان کشورها با اصلاح بسترهای اقتصادی خود چه وضعیت مناسبی پیدا کردهاند و ما هنوز درگیر شعارها هستیم.
پژویان افزود: برای اقتصاد اول باید جاده را هموار کرد و سپس طرحهایی را مانند کاهش تورم داد. این جاده را سیاسیون نمیبینند و برای مردم نیز ملموس نیست. آنچه برای آنها قابل لمس است شاخصهایی مانند بیکاری و تورم است که البته همه به شعار ختم میشود.
مردم باید در خواستههایشان از سیاستمداران تجدید نظر کنند
رییس سابق شورای رقابت با اشاره به برخی از شاخصهای توسعه یافتگی عنوان کرد: اگر مردم ما به جایی برسند که به جای طرحهای شعاری از دولتشان بستر و زیربنا را مطالبه کنند سیاستمداران نیز مجبور میشوند در این عرصه قدم گذارند.
وی ادامه داد: این یکی از اصلیترین شاخص های توسعه یافتگی است که نشان میدهد یک ملت بدنبال کدام هدفها حرکت میکند و چه چیزی راضیاش نگه میدارد.
طرح تاسیس شورای رقابت در دولت خاتمی مطرح شد
پژویان با اشاره به لزوم استفاده از تجارب دیگر کشورها برای بهبود شاخصهای اصلی اقتصادی بیان کرد: قطعا شورای رقابت یکی از این تجارب قابل تحسین است. طرح شورا و یا سازمان شبیه به آن سالها است در کشورهای مختلفی از جهان مطرح شده و امروز در بیش از 150 کشور سازمانی شبیه به شورای رقابت فعال است.
این اقتصاددان درباره سابقه شورای رقابت در اقتصاد ایران نیز گفت: طرح اولیه افتتاح این شورا در زمان آقای خاتمی شروع شد در آن زمان آقایان دژپسند و شمسالدین حسینی هنوز دانشجو دکترا بودند و با حضور آنها و همچنین کارشناسان دیگری که دکتر طیبنیا نیز جزشان بود در بیش از دهها جلسه طرح اصلی این شورا ریخته شد.
وی با اشاره به حضور مداوم خود در این جلسات گفت: بنده در اکثر این جلسات به شکل رایگان شرکت کردم و در طول آنها طرحهای مختلفی را بررسی کردیم تا به شاکله اصلی شورای رقابت برسیم. این طرح سرانجام در دولت آقای خاتمی ماند و با گذشت زمان به دولت جدید رسید.
پژویان ادامه داد: لایحه تصویب این شورا در اواخر دولت اول محمود احمدینژاد به مجلس رفت و در زمان وزارت دانش جعفری تقدیم شد هر چند در همان زمان وی جابهجا شد و حسینی جایش را گرفت بنده نیز تصویب قانون این شورا را با توجه به ارتباطهایی که داشتم پیگیری کردم.
حسینی گفت اگر رییس شورا نشوی کار روی زمین میماند
رییس سابق شورای رقابت عنوان کرد: سرانجام طرح آغاز به کار شورای رقابت در مجلس شورای اسلامی تصویب شد این طرح در حدود یک سال باقی ماند و اجرایی نشد تا زمانی که وزیر وقت اقتصاد با من تماس گرفت و درباره شرایط پیش آمده برای شورای رقابت توضیح داد.
وی افزود: من در این تماس به حسینی گفتم