
طراحی غولپیکرترین هواپیمای ساخت بشر طراحی غولپیکرترین هواپیمای ساخت بشر

طراحی غولپیکرترین هواپیمای ساخت بشر
به نقل از مدآنلاین : واقعیتی انکارناپذیر در دنیای هوانوردی در حال شکلگیری است؛ هواپیماها بهتدریج بزرگتر و پرشتابتر میشوند. برای درک بهتر این موضوع نیازی نیست به پروندههای فوق سری بوئینگ و ایرباس و حتی ناسا و آژانس فضانوردی اروپا سرک بکشیم.
AWWA Sky Whale
بزرگتر و باز هم بزرگتر
هواپیماها به مراتب بزرگتر از گذشته شدهاند تا در هر بار پرواز مسافران و محمولههای بیشتری را جابه جا کنند و البته این فرآیند با کاهش بهای بلیت نیز همراه است. حالا این پرسش مطرح میشود که آیا هواپیمایی با ساختاری فراتر از تصور میتواند سبک رایج پرواز را متحول کند؟ گرچه نزدیک به هفت سال از نخستین پرواز ایرباس A380 به عنوان غول پیکرترین هواپیمای جهان میگذرد، اما شنیدن نام و دیدن تصاویر این سازه عظیم همچنان ضربان قلب را بالا میبرد، هواپیمایی که بین 500 تا 853 مسافر ظرفیت دارد. اما این غول دوستداشتنی هم وقتی پای هواپیماهای وال شکل به آسمان برسد در ردیف هواپیماهای متوسط قرار خواهد گرفت.
AWWA Sky Whale
به نوشته جام جم آنلاین، اسکار واینالز، طراح شناخته شده اسپانیایی است که طرح مفهومی هواپیمایی به نام AWWA Sky Whale را به دنیا معرفی کرده است. بارزترین ویژگی این سازه هوانوردی ساختار آن است که همان طور که از نامش پیداست با الهام گرفتن از آناتومی بدن وال طراحی شده است. هواپیما که در سه طبقه خلاصه شده دقیقا نمایشی هنرمندانه از تلفیق ماهی عظیمالجثه مناطق حارهای یا همان وال معروف و شاتل فضایی بازنشسته ناسا است. اکنون که فقط نمایی از این غول هوانوردی رونمایی شده همچنان باید با تردید پرسشهایی از این دست را مطرح کرد: آیا این هواپیمای غول پیکر نمایشی از آینده صنعت هوانوردی است؟
در دنیای هوانوردی «بزرگتر» به معنای «بهتر» است. پیشتر چنین واقعیتی با طراحی و ساخت جت 707 بوئینگ به اثبات رسیده بود؛ هواپیمایی که طی دهههای 60 تا 80 میلادی از حیث سرعت و ظرفیت حمل مسافر جایی برای خودنمایی دیگر رقبا باقی نگذاشته بود. این محصول تاریخی بوئینگ سرآغاز نگرشی نوین در صنعت هوانوردی به شمار میآمد. بهزودی سر و کله هواپیماهایی پیدا شد که «واقعا» بزرگ بود. پس از آن جمبوجتها رونمایی شد و بحق باید بوئینگ 747 را سردمدار آنها به شمار آورد. فلسفه طراحی این نوع هواپیماها برای همگان قانع کننده بود: حمل مسافر بیشتر در مقابل بهای بلیت کمتر.
واینالز خود معتقد است: وقتی سوار بر وال آسمان میشوید انگار که در صندلی سالن تئاتر نشستهاید و از آنچه در اطرافتان رخ میدهد لذت میبرید. این درحالی است که صدای بسیار اندکی از جریان هوا را میشنوید از این نکته کاملا مطمئن هستید که درون ساختاری بزرگ، ایمن و هوشمند قرار دارید.
از بالهای خود ترمیم شونده تا موتورهای قابل چرخش
انبوهی از فناوریهای نوین در ساخت این هواپیما به کار گرفته خواهد شد که بالهای خود تعمیرشونده یکی از آنهاست. از آن گذشته موتورها قابلیت چرخش در جهات مختلف را دارد تا به این ترتیب غول پیکرترین هواپیمای جهان توانایی برخاستن عمودی از زمین را داشته باشد. به این مجموعه دیدنی سیستم پیشرانش دوگانه سوز را هم اضافه کنید تا متوجه شوید با چه اعجوبهای سر و کار خواهیم داشت.
واینالز در توصیف بخشی از نوآوریهای به کار رفته در این هواپیما میگوید: موتورها و باتری ها از توربینی که درون بال ها تعبیه شده تغذیه می شود و با توجه به سرعت خیره کننده وال آسمان میتوان تصور کرد توربین با چه سرعت سرسامآوری حرکت کرده و در نتیجه الکتریسیته قابل توجهی تولید میشود. از این حیث این هواپیما را میتوان نیروگاه تولید برق به شیوهای پاک در آسمان نیز به شمار آورد! در طراحی این سازه متحرک از نوعی سیستم هوشمندانه برای تغییر مسیر جریان هوا به سمت موتورهای مکنده استفاده شده است تا از آشفتگی جریان هوا در اطراف هواپیما کاسته شود.
به عقیده واینالز هیچ یک از این فناوریها در مقیاس بزرگی همچون یک هواپیمای غول پیکر ارائه نشده است اما این کار شدنی است. این طراح مدعی است سالها تحقیق و تلاش کرده تا طراحی وال آسمان را به این مرحله برساند. او برآورد میکند حجم اطلاعاتی که در طول این سالها مورد بررسی قرار داده، چند ترابایت است! وال آسمان ظرفیت حمل 755 مسافر در سه طبقه را دارد که هر طبقه به کلاس خاصی از پرواز با بهای بلیت متفاوت تعلق دارد.
طراح مدعی است به لطف ساختار فوق آئرودینامیک بدنه و ریزسلولهای خورشیدی تعبیه شده در بالها، هواپیما قادر خواهد بود سفرهای طولانیتری را در مقایسه با هواپیماهای امروزی انجام دهد، بدون آن که نیازی به سوختگیری مجدد داشته باشد. امکان چرخش 45 درجهای موتورها را میتوان به جرأت یکی از بدیعترین نوآوریهای به کار رفته در این سازه متحرک به شمار آورد. این ابتکارعمل در مواردی که باند فرودگاه درازای چندانی ندارد ارزش خود را نشان میدهد. به این ترتیب هواپیما قابلیت برخاستن با شیب نزدیک به حالت عمودی از زمین و فرود با زاویه مشابه را پیدا میکند.
بدونشک هرچه در این هواپیما جستجوی بیشتری میکنیم با تازههای امیدوارکنندهتری روبه رو میشویم. به عنوان مثال از موادی در ساخت آن استفاده میشود که متشکل از آلیاژها، انواع سرامیک و قطعات فیبر کامپوزیتی است. تلفیق این نوآوریها به کاستن از کشش بدنه هواپیما کمک میکند و این یعنی پروازی سبکتر با مصرف سوخت کمتر.اما حتی برای غول پیکرترین هواپیمای جهان هم بروز نقص فنی جدی میتواند به پایانی دلخراش منجر شود.
واینالز برای کاستن از شمار تلفات و حجم خسارات احتمالی، بالهای وال آسمان را به گونهای طراحی کرده که در مواقع اضطراری به قطعات کوچک تر خرد شده تا بهراحتی