
مزاحمهای تلفنی با بهانه تبلیغات رعایت حریم خصوصی افراد از

رعایت حریم خصوصی افراد از جمله حقوق شهروندی است که هر کس در هر موقعیت و مقامی باید موظف به حفظ این حریم باشد. با پیشرفت علم و تکنولوژی و افزایش رقابت میان شرکتها و تولید کنندگان، برخی شرکتها به روش جدیدی از بازاریابی روی آوردهاند که با کمی هزینه میتوانند سود بیشتری عاید خود کنند. مزاحمهای تلفنی با بهانه تبلیغات
طبق ماده 641 قانون مجازات اسلامی "هرگاه کسی به وسیله تلفن یا دستگاه های مخابراتی دیگر برای اشخاص ایجاد مزاحمت کند، بنا به رأی مراجع قضایی علاوه بر اجرای مقررات خاص شرکت مخابرات، به حبس از یک تا شش ماه محکوم خواهد شد."
چند سالی است که مردم از طریق تلفن ثابت تماسهایی دریافت میکنند که از آن طرف خط فردی اقدام به تبلیغ برای فروش یک محصول و یا ارائه یک خدمت میکند. این نوع فعالیت به دو بخش فروش محصولات و کالاها و ارائه خدمات در حوزههای مختلف تقسیم بندی میشود.
رواج مشاغل تلفنی سه دلیل عمده دارد: اول اینکه به خاطر وجود رقابت زیاد در عرضه محصولات و کالاها، شرکتهای ارائه دهنده خدمات، تولید کنندگان و واسطهگران به منظور جلب مشتری و به تبع آن افزایش سود، با مردم تماس میگیرند تا شمار بیشتری از افراد را جذب محصولات و خدمات خود کنند. دومین دلیل حذف واسطهها برای توزیع محصولات و کالاها و ارائه خدمات است. برخی تولید کنندگان به منظور افزایش سود بیشتر و حذف دلالان، خود مبادرت به یافتن مشتری میکنند تا خدمت یا محصول خود را بی واسطه ارائه دهند یا به فروش برسانند. در حالت سوم برخی افراد به دلیل فرار از مالیات و یا نداشتن مکانی برای انجام امور تجاری، فعالیتهای زیرزمینی دارند. در این حالت بدون اینکه بخش نظارتی کشور متوجه فعالیت آنها باشد، محصولات یا خدمات خود را ارائه میدهند که تمامی سود حاصل از این معاملهها به جیب خودشان وارد میشود.
برخی تولید کنندگان به منظور افزایش سود بیشتر و حذف دلالان، خود مبادرت به یافتن مشتری میکنند تا خدمت یا محصول خود را بی واسطه ارائه دهند یا به فروش برسانند. در حالت سوم برخی افراد به دلیل فرار از مالیات و یا نداشتن مکانی برای انجام امور تجاری، فعالیتهای زیرزمینی دارند. در این حالت بدون اینکه بخش نظارتی کشور متوجه فعالیت آنها باشد، محصولات یا خدمات خود را ارائه میدهند که تمامی سود حاصل از این معاملهها به جیب خودشان وارد میشود
این نوع بازاریابی میتواند نقاط قوت زیادی هم داشته باشد. از مزایای این نوع فعالیتها، کاهش حضور مردم در جامعه و کاهش مراجعه به مکانهایی است که میخواهند نیاز خود را برآورده کنند. در این صورت ترددهای درون شهری کاهش پیدا میکنند، از میزان بار ترافیکی در شهر کاسته میشود، آلودگی هوا کمتر میشود، مردم میتوانند به جای اینکه وقت خود را صرف برآورده کردن نیاز خود کنند در جای دیگر هزینه کنند و ... فایده دیگر مشاغل تلفنی افزایش سطح رفاه و آسایش مردم با استفاده از دانش و تکنولوژی روز است.
گرچه مشاغل تلفنی مزایایی دارد اما مشکلاتی را نیز برای شهروندان ایجاد کرده است. یکی از مشکلات تماسهای بازاریابان با همه اقشار جامعه است و از آنجا که اطلاعی از وضعیت فیزیکی، روحی و غیره در کسی که با وی تماس میگیرند ندارند، ممکن است منجر به عصبانیت و یا ناراحتی طرف مقابل شود و وی هیچ تمایلی به دریافت این نوع از تبلیغات و بازاریابی نداشته باشد. در این حالت کسی که با وی تماس گرفته شده است، نمیتواند تماسهایی را که با وی گرفته میشود کنترل کند.
از دیگر مشکلات این نوع مشاغل، سماجت تماس گیرنده برای فروش محصول یا ارائه خدمت است. با توجه به اینکه تماس گیرندگان عموما به ازای هر محصولی که به فروش میرسانند پورسانت دریافت میکنند، در مواردی مشاهده شده که تماس گیرنده باوجود دریافت جواب منفی از آن طرف تلفن باز هم در مسئولیت واگذار شده به وی پافشاری میکند تا جایی که منجر به کلافگی و عصبانیت پاسخ دهنده میشود.
یکی از مشکلات مهمی که در این نوع از مشاغل وجود دارد، نبود نظارت و کنترل کافی از سوی مسئولان ذیربط است. برخی از تماس گیرندگان به صورت زیرزمینی فعالیت میکنند و فعالیت خود را یا ثبت دولتی نکردهاند و یا مجوزی برای انجام بازاریابی خود ندارند. در این حالت به انحای مختلف امکان کلاهبرداری از مردم وجود خواهد داشت و اگر کسی هم شکایتی در این خصوص داشته باشد دستش به جایی بند نیست و هیچ مدرکی برای اثبات مدعای خود ندارد.
نیاز به ساماندهی، کنترل و نظارت بر اینگونه مشاغل در عصر کنونی ضروری به نظر میرسد تا از این طریق جلوی کلاهبرداریهای احتمالی و یا سوء استفاده از سادگی و اعتماد مردم گرفته شود. یکی از اقدامات مثبت برای ساماندهی این نوع از مشاغل برگزاری جشنواره تابستانی مشاغل تلفنی در شیراز بود. در این جشنواره مشاغلی که فعالیت مثبتی انجام داده بودند فعالیتهای خود را معرفی کردهاند و از نفرات برتر در این حوزه تقدیر به عمل آمده است. در این روش علاوه بر ساماندهی مشاغل تلفنی و ثبت قانونی فعالیت آنان، خدمات و محصولات آنان به مردم بیشتر معرفی میشوند و مردم با اعتماد و امنیت بیشتری از این خدمات و محصولات استفاده میکنند. همچنین با شناسایی این حرف و مشاغل، استقبال مردم نیز افزایش پیدا کرده و سود بیشتری عاید آنان میشود.
با توجه به اینکه تماس گیرندگان عموما به ازای هر محصولی که به فروش میرسانند پورسانت دریافت میکنند، در مواردی مشاهده شده که تماس گیرنده باوجود دریافت جواب منفی از آن طرف تلفن باز هم در مسئولیت واگذار شده به وی پافشاری میکند تا جایی که منجر به کلافگی و عصبانیت پاسخ دهنده میشود
درصورت ساماندهی و سازماندهی مشاغل تلفنی، به منظور کاهش شکایات و افزایش رضایمتندی مردم میتوان دورههای آموزشی برای کسب مهارت تماس گیرندگان برگزار کرد. در این دورهها