
پوشاک ارمنی معماری هنر سینما آشپزی رقص پوشاک نقاشی تاریخ

معماری هنر سینما آشپزی رقص پوشاک نقاشی تاریخ خط زبان ادبیات موسیقی مذهب اساطیر ارمنستان ورزش وارداوار
در پوشاک ارمنی چند رنگ متمایز میباشد؛ که طبق نظر فیلسوف ارمنی سده چهاردهم گریگور تاتواتسی، این رنگها دارای معانی خاصی بوده و اوضاع سیاسی و اجتماعی ارمنستان را نشان میدهد.
بعنوان مثال، رنگ مشکی بیانگر اوضاع سیاسی کشور، رنگ سفید بیانگر آب و پاکی، رنگ زرد بیانگر خاک، رنگ نارنجی بیانگر فروتنی، رنگ قرمز بیانگر رشادت و خون، رنگ آبی بیانگر عدالت میباشد. رنگهای بکار رفته در لباسهای سنتی ارمنی تا به امروز نیز در مناطق مختلف ارمنستان مشاهده میشود. اما هر بخش و روستا در ارمنستان داری لباس سنتی و رنگهای مختص به خود میباشد.
تمام ملل و اقوام در کنار ویژگیهای سنتی دارای انواع پوشاک و لباسهای سنتی خود میباشند. ما بر اساس تصاویری که روی اشیاء پیدا شده طی حفاریهای باستان شناسی و نیز اطلاعات مکتوب باقیمانده از ادوار گذشته میتوانیم به نحوه و اشکال پوشاک سنتی ارمنیان پی ببریم.
در یادگارهای تاریخی مربوط به سدههای ۶ و ۹ پیش از میلاد (نقاشی روی دیوارها و صخرهها، تندیسها، الواح، مهرها، کلاه خود، سپر و غیره) پوشاک مربوط به قشرهای مختلف جامعه به تصویر کشیده شده است. در سنگنبشتههای هخامنشیان، سنگنوشته بیستون و تخت جمشید (سدههای ۵ و ۶ پیش از میلاد)، ارمنیان با طرز پوشاک خود به تصویر کشیده شدهاند. هرودوت زمانی که دربارهٔ سپاه ارمنی جزو سپاهیان هخامنشی صحبت میکند، پوشاک ارمنی را همانند پوشاک فریگیه تشبیه کرده است. مطابق نظر استرابون، ارمنیان و مادها از دستار، کلاه، شلوار و قبای آستین دار استفاده میکردند.
دربارهٔ نحوه لباسهای دوران دودمان آرتاشسی از سکههای به جا مانده میتوان اطلاعاتی بدست آورد. پوشاک این دوره ارمنیان تا حدی از شیوههای پارسی، رومی متأثر شده است. منابع تاریخی غنی ارمنی و خارجی کنده کاریها، مینیاتور و غیره دربارهٔ نحوه طرز پوشاک ارمنی در سدههای میانه اطلاعات جامعی در بر دارند. در زمان حکومت دودمان باگراتونی لباسهای ارمنی تحت تأثیر پوشاک اعراب و بیزانسی قرار گرفت و در زمان جنگهای صلیبی در قلمرو کیلیکیه پوشاک ارمنیان از شیوه اروپائی تأثیر پذیر گردید.
در دوره آخر سدههای میانه طرز پوشاک ترکان، تاتارها و کردها پوشاک ارمنی را تحتالشعاع قرار داد که تا اواخر سده نوزدهم و اوایل سده بیستم حفظ شده است. در برخی از نواحی ارمنستان شرقی مانند آرتساخ لباسهای سنتی زنان ارمنی و لباس مردانه مرسوم به قفقازی تاکنون باقیمانده است. ارمنیان جاواختی و آخالکالاکی که اصولاً از کارین مهاجرت کردند مدتهای طولانی لباس سنتی خود را حفظ نمودهاند.
هرگاه ارمنیان تأثیر پوشاک ارمنیان تأثیر پوشاک خارجیان را پذیرفتهاند آنان ترکیبی از عناصر بیگانه با پوشاک سنتی خود ایجاد کردهاند؛ و در هر صورت عناصر اصلی پوشاک ملی خود را حفظ نمودهاند، تا امروز نیز ارمنیان ساکن روستاهای شهرستان فریدن اصفهان و استان چهارمحال و بختیاری پوشاک سنتی خود را تن دارند.
از اواخر سده نوزدهم پوشاک سنتی ارمنی همچون بسیاری از ملل دیگر جای خود را به شیوه پوشاک اروپائی داده است.
لباس سنتی زنان ارمنی در دوران پادشاهی باگراتونی، (دودمان باگراتونی)
لباس عروس متعلق به دوران پادشاهی ارمنی کیلیکیه.
لباس زنان شهر خاربرت (الازیغ کنونی) در ارمنستان غربی.
لباس زنان ارمنی شهر آخالتسیخه.
لباس عروس زنان ارمنی شهر شماخی.
لباس زنان ارمنی استان سیونیک.
لباس زنان ارمنی شهر شاتاخ در ارمنستان غربی.
لباس زنان ارمنی شهر وُستان.
تنوع پوشاک زنان در سرپوشها، تن پوشها و زیورآلات و تزیینات وابسته به آنان به مراتب بیشتر از پوشاک مردان است. پوشاک زنان ارمنی منطقهٔ فریدن در تمام روستاها دارای یک شکل و الگوست. این لباس لباسی است که زنان ارمنی در زمان مهاجرت به ایران آن را به تن داشته و سالها در حفظ و نگهداری آن تلاش کردهاند. در طول قرنهای هفدهم تا بیستم میلادی فرهنگ بومی ارمنیان فریدن تأثیرات خواسته و ناخواستهٔ بسیاری را از فرهنگ و هنر ایرانی پذیرفته است.
دختران بین سنین کودکی تا اواخر نوجوانی از «چین شابیک» یا در اصطلاح پیراهن چین دار با رنگهای شاد و پیش بند استفاده میکردند. دختران هم به مانند زنان برای آرایش مو گیسوان خود را در یک یا دو رشته میبافتند و سپس، کلاه عرق چین سکه دوزی شدهای از جنس مخمل، چیت یا ابریشم بر سر میگذاشتند و بر روی عرق چین هم «لاچاک» (لاچاک روسری بزرگی به ابعاد ۱/۵ متر و به صورت چهارگوش بود که دختران از چیت گدار و زنان از جنس کُدَری به رنگ زرشکی با دنبالههای بلند به سر میکردند) میانداختند. از دیگر زیورآلات آنان دستبندهایی از سکه و گلوبندهایی با مهرههای رنگین بود. دختران فریدنی دهان خود را با «باشماخ» (باشماخ دستمالی سفید از جنس ململ بود که زنان بعد از ازدواج به صورت سه گوش بر روی چانه و دهان خود میبستند و آن را با بندهایی در پشت گردن محکم میکردند) نمیبستند.
دختران فریدن هنگام عروسی پس از پوشیدن لباس محلی زنانه که شامل «شابیک» ،(پیراهن را در اصطلاح محلی شابیک میگفتند. شابیک تن پوشی بود تا مچ پا، یقه گرد و دارای چاک کوچکی در قسمت جلو که معمولاً با بندینک باز و بسته میشد) «مینتان» (مینتان تن پوشی آستردار، جلوباز و یقه هفت بود که با یک دکمه (سکه) در قسمت شکم بسته میشد. مینتان دارای دو جیب در پهلوها، آستینی بلند و چاک بلندی تا آرنج بود که در صورت نیاز با دکمه و بندینک بسته میشد) و «گُگنوتس» (این تن پوش پیش بندی از جنس متقال به رنگهای قرمز عنابی و زرشکی بود که آن را بر روی مینتان میبستند). بود شروع به تزیین سر میکردند و گاه همراه با تزیینات برسر عروس «گلخی کُقر» (تور سر عروس را در اصطل